Vesti bune! Varsta de pensionare scade pentru mii de romani

Anul 2019 a venit cu o serie de modificari,astfel, potrivit noii Legi a Pensiilor, aceasta categorie de romani se va putea pensiona mai devreme.

Noua lege a trecut de cele doua Camere ale Parlamentului si asteapta sa fie aprobata de presedinte.

Clovnii intra in categoria celor care au o meserie grea si, ca atare, statul le permite retragerea timpurie din campul muncii, alaturi de mai multe alte meserii „artistice” precum: dansatorii, acrobatii, calaretii de circ, dresorii de animale salbatice, solistii vocali de opera, instrumentistii la instrumente de suflat, balerinii sau cascadorii.

Astfel, la doi ani lucrati in asemenea „conditii grele”, se primeste o „reducere” de un an. Adica in loc sa se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (daca este barbat). Daca este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, in loc de 63.

Dupa 24 de ani lucrati in conditii speciale, pensionarea se poate face cu 12 ani mai devreme. Adica 53 daca este barbat si 51 de ani daca este femeie.

Modificari ce vor fi aduse din 01.09.2021 la conditiile de pensionare pentru femei:

1. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani insa acesta nu contine stagiile asimilate ( Ex : perioada studiilor superioare) , urmare stagiul minim si obligatoriu pentru a accesa o forma de pensionare va trebui sa fie realizat prin contributie efectiva.

2. Femeile care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii, pana cel putin la varsta de 16 ani, vor avea o reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani pentru primii 3 copii ( 6ani) la care se adauga cate 1 an pentru ceilalti copii, desigur conditia de varsta (16 ani) trebuie indeplinita si ca mama sa aiba realizat minim 15 ani de stagiu contributiv la data solicitarii pensiei.

Aceasta reducere de varsta nu se cumuleaza alte reduceri prevazute in lege (grupe superioare sau pensionare anticipata).

09.11.2018 Guvernul Romaniei modifica varsta standard de pensionare, doar la cererea femeilor, pana la maxim 65 de ani(67 de ani in mediul sanitar). Astfel printr-o ordonanta de urgenta, ce urmeaza a fi publcata in Monitorul Oficial, se modifica :

Advertisement
In Litera c) a alineatului (1) a articolului 56 va avea urmatorul cuprins:

”c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III,

pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.”

2. Dupa alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu urmatorul cuprins: ”(3) Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la lit. c), teza intai. ”

Observatii: Varsta standard de pensionare, cf Anexei Nr 5 din Legea 263/2010, este acum de 61 de ani iar stagiul complet de cotizare este 31 ani, astfel ca din 1 ianuarie 2019, incetarea de drept a raporturilor de munca nu mai poate fi realizata daca angajata solicita continuarea activitatii profesionale .

Pentru femeile care muncesc in domeniul sanatatii varsta de pensionare poate fi amanata pana la 67 de ani.