Stapana si-a rugat cainele sa latre mai incet. Reactia patrupedului a fost minunata

Acest caine nu este un caine simplu, dar un caine special antrenat pentru a salva vieti. Rasa din care el face parte este vestita pentru inteligenta sa.

Deja privind ochii lui poti intelege acest lucru. Cu toate acestea, stapana sa s-a gandit sa-l invete nu trucuri banale, asa cum ar fi aducerea mingii sau comenzile de a sta jos sau in picioare.

Trucurile date sunt prea simple pentru acesti caini… Faceti cunostinta: acesta este Shibas, un ghem de energie si dispozitie buna care poata latra intr-un mod absolut uimitor.

Astfel el poate latra nu doar la comanda, ci si poate regla volumul vocii sale! Mai intai stapana i-a spus sa latre simplu, lucru care Shibas l-a si facut.

Apoi el a fost rugat sa latre putin mai incet, dupa care inca si mai incet. La final i s-a spus sa latre atat de incet cat poate el, dupa care Shibas a latrat in soapta!

Acest caine inteligent poate sa faca sa rada pe oricine.

Cainii sunt mai priceputi in a pricepe o situatie din punctul de vedere al oamenilor decat se credea pana acum, anunta cercetatorii.

Oamenii de stiinta au descoperit ca in cazul in care lumina era stinsa, iar oamenii nu ii puteau vedea, sansele ca patrupezii sa fure alimente care le fusesera interzise cresteau de patru ori.

Acest lucru sugereaza ca „prietenul cel mai bun al omului” isi schimba comportamentul atunci cand realizeaza ca perspectiva stapanilor lor s-a modificat.

Studiul publicat in jurnalul stiintific Animal Cognition a fost efectuat pe 84 de caini.

Cercetatorii au efectuat aceste experimente pentru a afla daca patrupezii isi pot adapta comportamentul ca reactie la circumstantele schimbate ale stapanilor lor. Specialistii doreau sa afle daca cei 84 de caini prezinta o „intelegere flexibila”, ce arata ca inteleg punctul de vedere al oamenilor.

Testele au aratat ca atunci cand luminile erau stinse, cainii aflati in aceeasi camera cu stapanii lor erau mult mai predispusi la incalcarea poruncilor acestora, furand mancare pe care nu aveau voie sa o manance.

In studiu se arata ca „este improbabil ca acesti caini sa fi uitat ca stapanul lor se afla in camera” atunci cand nu era lumina. Mai degraba, cainii puteau sa diferentieze intre momentele in care omul putea sa-i vada si cele in care nu putea.

Cercetatorii sustin ca experimentele au fost proiectate cu suficiente variatii pentru a elimina falsele legaturi – de exemplu, fiind eliminata posibilitatea ca patrupezii sa inceapa sa asocieze intunericul cu momentul in care sunt hraniti.

Dr. Juliane Kaminski de la Universitatea din Portsmouth afirma ca studiul este „incredibil, caci sugereaza ca acesti catei inteleg ca oamenii nu pot sa-i vada, ceea ce inseamna ca inteleg perspectiva umana”.

Descoperirea ar putea fi importanta in intelegerea capabilitatilor cainilor de a interactiona foarte aproape cu oamenii, asa cum o fac cainii care ghideaza persoanele oarbe si cainii detectivi.

Studii mai vechi au sugerat ca desi oamenii au impresia ca pot recunoaste diferite expresii pe fetele cainilor, aceasta impresie este adeseori falsa, fiind de fapt o proiectie a emotiilor umane.

„Oamenii atribuie in mod constant anumite calitati si emotii altor fiinte vii. Stim ca propriul nostru caine este istet sau sensibil, dar asta e gandirea noastra, nu a lor”, explica dr. Kaminski.

„Aceste rezultate sugereaza ca oamenii ar putea avea dreptate in ceea ce priveste cainii, dar nu putem fi complet siguri ca rezultatele inseamna ca acest animal de companie intelege cu adevarat mintea altora.

Foarte mult timp, oamenii de stiinta au presupus ca doar oamenii prezinta aceasta capacitate”, a concluzionat cercetatorul.