Se spune in datina despre persoanele cu doua nume..

Fiecare persoana poarta cel putin un nume. Numele reprezinta modul nostru de a fi recunoscuti de ceilalti, iar Biserica il cheama pe om dupa numele cunoscut de Dumnezeu, adica cel primit prin Botez (prenumele, cu alte cuvinte).

Ce spune datina despre persoanele cu doua nume
O traditie veche din Tara Romaneasca spunea ca parintii care schimba numele unui copil bolnav vor alunga in acest mod bolile si toate duhurile rele care se aduna in viata acestuia.

Parintele Simion Marian, unul din cei mai cunoscuti folcloristi romani, sustine ca pe vremuri, femeile isi vindeau intre ele copiii mai ales daca erau bolnavi. Superstitiosii credeau ca prin acest fel diavolul va pieri definitiv, iar apoi mamele isi rascumparau copiii.

Practic, este recomandat sa se puna doua prenume pentru ca cel de-al doilea apara primul nume, fiind astfel o protectie in fata sortii neprielnice.

In Biserica Ortodoxa insa, singurul botez valid este cel facut la cateva luni de la nastere (atunci cand decid parintii), savarsit in numele Sfintei Treimi. Preotii nu au voie sa repete botezul caci acesta este un eveniment unic in fata omului.

Totodata se spune ca persoanele care poarta mai mult de doua prenume sunt extrem de norocoase, intrucat fiecare din acestea reprezinta inca o sansa in viata. Persoanele care au un singur nume, potrivit superstitiilor, trebuie sa se zbata mai mult ca sa obtina ce isi doresc.