Prof. dr. Gabriel Prada „Lipsa acestei vitamine favorizeaza aparitia bolii Alzheimer si a altor boli neuronale”

In ultimul timp, din ce in ce mai multe persoane elimina carnea si proteinele de origine animala din meniul zilnic, avand convingerea ca vegetalele sunt secretul tineretii. Nimic mai gresit, ne spun expertii, intrucat lipsa unei anumite vitamine care se gaseste cu precadere in carne creste riscul aparitiei bolii Alzheimer.

„Exista o vitamina, vitamina B12, care se gaseste si in produsele vegetale, dar trebuie sa consumam cantitati industriale pentru a asigura aportul zilnic necesar. Deficitul favorizeaza aparitia dementei de tip Alzheimer si a altor boli neuronale, de aceea nu e bine sa excludem anumite grupe de alimente din alimentatie, ci sa avem o dieta echilibrata. Vitamina B12 se gaseste in cantitati mari in organe, in ficat”, a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Presedintele Societatii Nationale de Gerontologie si Geriatrie.

Cele mai frecvente 9 simptome ce apar in cazul deficientei de vitamina B12

1. Esti extrem de obosit dupa-amiaza, chiar daca ai dormit 8 ore

Oboseala este unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina B12. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul nostru are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii, responsabile pentru transportul oxigenul in organism. Desigur, oboseala poate fi cauzata de mai multi factori, nu doar de lipsa vitaminei B12. Cu toate acestea, se numara printre simptomele acestei carente si nu trebuie ignorata.

2. Vi se pare ca sacosa de cumparaturi cantareste o tona?

Nu aveti suficienta forta? Daca simti ca nu aveti putere nici macar sa carati o simpla sacosa cu cumparaturi, este posibil sa aveti un deficit de vitamina B12.

3. Experimentati senzatii ciudate

Uneori, puteti simti o senzatie de electricitate in aproape tot corpul. Sau poate simtiti ca aveti ace in corp si va furnica… Acestea pot fi rezultatul unor leziuni ale nervilor, ce apar in lipsa oxigenarii corespunzatoare. Este timpul sa verificati daca aceasta vitamina se afla printre cele care lipsesc din organismul vostru…

4. Incepeti sa uitati lucruri de baza

Sau poate v-ati pus, din greseala, cheile in frigider? Sau poate nu va mai amintiti numele unui membru apropiat din familie sau al unui prieten bun? Cu siguranta poate fi vorba de un deficit de vitamina B12. Unele persoane se sperie crezand ca au Alzheimer sau alte boli neuronale, insa, de indata ce isi fac analize de sange, constata ca este vorba doar de o carenta de vitamina B12.

5. Va simtiti ametiti

Simpla urcare a scarilor va provoaca ameteli? Ridicatul brusc de la orizontala sau orice alta activitate brusca va ameteste? Lipsa vitaminei B12 poate fi principalul vinovat pentru aceste simptome.

6. Pielea va este palida

Daca pielea isi pierde din nuanta rozalie si acum aveti o piele palida, lipsa vitaminei B12 poate fi de vina. Celulele rosii devin foarte fragile, se rup si elibereaza bilirubina, care confera pielii aspectul palid.

7. Limba este rosiatica

Mai mult de jumatate dintre cei care au deficit de B12 isi pierd papilele de pe limba, in special de pe varful limbii. Unele persoane sustin ca au si o durere sau senzatie de arsura in spatele limbii. Daca va pierdeti din papilele gustative, mancarea incepe sa nu mai aiba gust – acesta poate fi motivul pentru care multe persoane incep sa piarda in greutate.

8. Plangeti din orice

Va simtiti mai anxiosi si deprimati ca niciodata? Lipsa vitaminei B12 va da buna dispozitie peste cap si imediat puteti deveni depresivi si anxiosi. Vitamina B12 este implicata in eliberarea de substante chimice la nivelul creierului, influentand serotonina si dopamina.

9. Ceva nu este in regula la nivelul ochilor

In cazuri extreme, deficitul de B12 poate cauza leziuni ale nervului optic sau poate afecta vasele de sange de pe retina. Vederea devine astfel incetosata si se instaleaza sensibilitatea la lumina, vederea dubla sau chiar pierderea totala a vederii. Un prim simptom ale afectiunii ochilor poate fi acea umbra in ochi.