O romanca printre cei mai inteligenti oameni de pe planeta! Eleva din Galati cu care ne mandrim.

O eleva in varsta de 13 ani din Galati a fost selectata, anul trecut, in clubul select a celor mai inteligenti oameni de pe planeta, cu un coeficient de inteligenta de peste 130.

Bianca Mayer Rosca (13 ani) este eleva in clasa a VII-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri“ din Galati si a castigat pana acum olimpiadele judetene de Matematica si Lingvistica, obtinand si o medalie de bronz la Olimpiada Nationala de Matematica.

A intrat de anul trecut in clubul select al membrilor Mensa, cei mai inteligenti oameni de pe planeta, cu un coeficient de inteligenta de peste 130

Bianca Mayer Rosca, eleva in clasa a VII-a la Colegiul National ”Vasile Alecsandri” din Galati, este pasionata de cand se stie de Matematica.

In clasa a VI-a puncta deja la prima competitie nationala la care participa, obtinand medalia de bronz la Olimpiada Nationala de Matematica. Recunoaste razand ca se descurca mult mai bine la Algebra, decat la Geometrie.

Este indragostita si de Lingvistica, o materie unde se regaseste prin pasiunea pentru limbile unor popoare disparute de multa vreme.

”Mi-a placut de prima data Lingvistica, pentru ca trebuie sa faci tot soiul de conexiuni si intr-un fel imi pune inteligenta la incercare. Sunt, spre exemplu, limbi vorbite de doar 1.000 de oameni”, ne explica Bianca.

A castigat Olimpiada Judeteana de Lingvistica, iar la nationala s-a ales, deocamdata, doar cu experienta. Ii place la fel de mult si Germana, obtinand locul doi la olimpiada judeteana la aceasta materie in 2016.

Isi doreste ca la ore sa existe o mai mare interactiune intre elevi si profesori, pe ideea ca astfel tinerii ar intelege mult mai bine materiile care li se predau, iar unele dintre ele ar ajunge sa le si placa in timp.

Tanara isi doreste ca pe viitor sa se axeze pe o profesie care sa ii dea ocazia sa calatoreasca, lucru pe care il va face cu ocazia studiilor superioare, pe care intentioneaza sa le realizeze in strainatate, probabil in SUA si Marea Britanie.

A promovat examenul Cambridge, recunoscut de scoli, universitati si angajatori din sectorul public si privat din toate tarile vorbitoare de limba engleza

Succesul obtinut in urma sustinerii unui examen Cambridge English ii ofera Biancai un certificat recunoscut international, ce demonstreaza nivelul sau de limba engleza, dar o scuteste si de testul de profil la sustinerea examenului de Capacitate.

Acceptata de la gimnaziu intr-un proiect educational destinat liceenilor

Olimpica a luat parte in 2018 la GalMUN, un proiect unic la nivel national, care formeaza tinerii pe mai multe zone, pornind de la comunicare, lucru in echipa si pana pana la actiuni in conditii de stres.

Decizia organizatorilor de a accepta o eleva de gimnaziu spune multe despre capacitatile Biancai, tinand cont ca pana acum au fost acceptati doar tineri de la liceu.

GalMUN are sase comitete, printre care se numara Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie, Drepturile Omului si Consiliul Economic si Financiar (ECOSOC). Colegiul National “Vasile Alecsandri” din Galati organizeaza anual conferinta educationala “Galati Model United Nations” – GalMUN, o simulare academica a comitetelor Organizatiei Natiunilor Unite si a unor institutii ce tin de domeniul Dreptului International, precum Uniunea Europeana sau NATO.

Conferinta GalMUN este deschisa exclusiv elevilor de liceu si se desfasoara doar in limba engleza. Ea include sase comitete, printre care ICJ (Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie), HRC (Drepturile Omului) si ECOSOC (Consiliul Economic si Financiar). Organizata anual in luna aprilie, GalMUN aduna sute de participanti.

Fiecare participant joaca rolul unui diplomat al unei tari si sustine pozitia tarii reprezentate in conformitate cu problemele internationale dezbatute. Delegatii au obligatia de a respecta o structura bine definita, de la reguli de adresare si proceduri pentru dezbatere, pana la o tinuta formala si un comportament exemplar.

Admiterea in Mensa, o joaca

GalMUN ajuta practic elevii sa invete cum sa se informeze, sa discute intr-un mediu formal despre probleme majore ale omenirii, sa relationeze bazandu-se pe pozitia tarii in detrimentul parerii personale si sa reuseasca sa fie convingatori si in momente de stres extrem.

Conceptul de MUN este ȋntalnit pretutindeni in lume, conferinte de acest tip fiind organizate la Galati, Bacǎu, Bucuresti, Iasi si Botosani. Bianca si-a ales in acest an comitetul care se ocupa cu probleme economice si sociale, reprezentand in aceasta simulare Japonia, despre care a vorbit vizavi de problema multinationalelor.

La 12 ani, olimpica din Galati era admisa in Mensa, o organizatie internationala non-profit a oamenilor cu un IQ mult peste medie, membrii ei clasandu-se printre primii 2% la testele de inteligenta folosite de organizatie. A fost fondata in 1946 de Roland Berrill, un avocat australian, si Lancelot Ware, un om de stiinta britanic.

Scopul a fost de creare a unei organizatii apolitice a oamenilor inteligenti, fara sa se faca diferentieri sociale, rasiale, religioase sau de alta natura. Mensa numara in prezent peste 100.000 de membri, grupati in 50 de organizatii nationale.

”Citisem despre Mensa si stiam ca nu este neaparat o organizatie formata din oameni foarte inteligenti, ci mai degraba care au capacitatea sa vada anumite lucruri, iar asta mi s-a parut foarte interesant.

Mie nu mi s-a parut prea grea testarea”, ne povesteste Bianca ce crede despre organizatia formata din oamenii cu cel mai mare IQ de pe planeta. Adolescenta crede ca inteligenta este importanta, dar esentiale sunt si alte abilitati pe care orice persoana ar trebui sa si le dezvolte.