Multă lume crede că bețișoarele de vată sunt pentru curățirea urechilor. Nu este așa…

Cand ai un copil, faci totul ca sa-i fie bine. Daca vrei sa folosesti un anumit produs, multi isi intreaba prietenii sau cauta informatii pe Internet, fara sa apeleze insa la un specialist.

De aceea, uneori ajung sa foloseasca produse nepotrivite.

Dr. Adina Zamfir, medic specialist ORL la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu”, explica pentru Ziare.com cum putem avea grija de igiena urechii unui copil si de ce betisoarele nu sunt recomandate.

De ce nu sunt recomandate betisoarele de urechi pentru copii

nu sunt sterile;

pot crea anumite microleziuni la nivelul conductului auditiv extern;

daca exista deja o leziune la nivelul urechii, folosirea betisoarelor poate amplifica leziunea sau o poate infecta;

Cele mai bune metode de a curata urechea unui copil sunt cu o carpa moale, uscata sau cu coltul unui prosop sau al unei batiste curate.

Este foarte important sa se curete urechea copilului dupa baie ca acesta sa nu ramana cu resturi de sampon, sapun sau apa, pentru ca urechea este un mediu inchis, intunecos si poate favoriza dezvoltarea ciupercilor ce duc la aparitia otitelor externe.

Atunci cand facem baie copiilor mici sau nou nascutilor, trebuie sa-i ferim sa le intre apa in urechi. De aceea, este recomandat ca, inainte de a intra in cada, sa li se puna acestora in ureche vata imbibata cu ulei de bucatarie, iar dupa baie aceasta sa fie curatata cu o batista curata.

Un lucru esential de avut in vedere este ca ceara protejeaza urechea, avand totodata si rol de autocuratare, odata cu scurgerea substantei eliminandu-se si celulele moarte rezultate din procesul de regenerare a pielii.

De aceea, curatarea urechilor la copil ar trebui sa se faca de doua ori pe saptamana. Este o conceptie gresita aceea ca urechile trebuie spalate zilnic. Ceara are un rol protector pentru canalul auditiv si trebuie lasata sa-si indeplineasca functia.

Este foarte important ca, atunci cand copilul prezinta semne ale unei infectii la nivelul urechii, sa va prezentati imediat la medicul ORL-ist, deoarece este esentiala diagnosticarea corecta si primirea unui tratament adecvat.