Metode de a descuraja obraznicia copiilor. Chiar functioneaza!

Ce faci atunci cand copilul nu te asculta, te ignora, ridica tonul la tine si face totul pe dos? Adolescenta este o varsta foarte problematica pentru parinti, motiv pentru care am decis sa pregatim un articol care sa furnizeze cateva solutii practice sugerate de psihologi.

Odata ce copilul se razvrateste si nu mai ia in seama nimic din ce-i spui, readucerea pe un fagas normal a relatiei copil-parinte devine o adevarata provocare, dar nu ceva imposibil.

Trebuie sa tii cont de faptul ca varsta adolescentei este adesea marcata de acte de rebeliune si teribilism, asta pentru ca personalitatea si identitatea copilului ating apogeul dezvoltarii lor, iar adolescentul cauta cu tot dinadinsul sa si le afirme si manifeste.

Copiii adolescenti devin si foarte idealisti, au idealuri si obiective indraznete, iar contactul cu realitatea care le neaga concretizarea dezideratelor urmarite ii deceptioneaza si ii deprima. Prin urmare, adolescentii se manifesta mai agresiv, iar parintii pica in capcana de a le raspunde cu aceeasi moneda, ceea ce nu face decat sa amplifice conflictul.

Solutia psihologilor: Poarta conversatii sincere cu copilul problematic.

Discutiile deschise, sincere, apreciative, sunt cel mai eficient mod de a recastiga adolescentul de partea ta. Este insa nevoie sa te implici cu adevarat in viata sa, dar si sa constientizezi si sa ii demonstrezi copilului ca experientele prin care trece sunt autentice si importante nu numai pentru el, ci si pentru tine ca parinte.

Asculta ce are de zis, incurajeaza-l sa-si expuna problemele si ajuta-l sa de descarce. Asculta-l ca un prieten, fara sa-l judeci, dar ofera-i sfaturi parintesti care sa emane iubire, pretuire, empatie si incredere.

Solutia psihologilor: Recastiga-ti autoritatea, dar in mod intelept!

Un parinte trebuie sa fie o persoana autoritara in familie, dar niciodata un tiran! Nu trebuie sa-ti impui autoritatea cu forta, ci sa-ti castigi respectul prin sfaturile valoroase pe care i le oferi.

Recomanda-i adolescentului carti si filme potrivite pentru varsta lui si pentru momentele prin care trece, dar care sa-i educe totodata si demnitatea, rabdarea si tactul. Orice om tinde sa preia comportamentul celor cu care intra in contact, iar adolescentii sunt cei mai predispusi la acest lucru. Asadar, prezinta-i si incurajeaza-l sa urmeze modele pozitive, dar nu neaparat conventionale, persoane care sa-l intrige si sa-l cucereasca prin personalitatea lor puternica si abordarile lor inedite.

Ce trebuie sa eviti: Sa raspunzi provocarilor in aceeasi maniera agresiva.

Parintele trebuie sa demonstreze ca experientele sale de viata si gandirea sa matura emana intelepciune. In plus, trebuie sa serveasca drept model pozitiv prin virtutea propriului exemplu. Un mod foarte bun de a-ti demonstra intelepciunea si superioritatea consta in infranarea impulsurilor de a raspunde provocarilor cu agresivitate.

In cele din urma, comportamentul tau in intreg ansamblul lui reprezinta un exemplu pe care copilul il va urma in cele din urma, chiar daca la inceput da senzatia ca il respinge.

Ce trebuie sa eviti: Sa taci si sa lasi lucrurile sa degenereze.

In aventura lui tumultoasa de cercetare a lumii, adolescentul cauta si are mare nevoie de reactie la ceea ce spune si face. Din acest motiv, indulgenta totala a parintilor este la fel de nociva precum grija exagerata.

Reactiile pe care i le furnizezi adolescentului contureaza clar limitele pe care acesta nu are voie sa le incalce. Si asta nu pentru ca asa ii dictezi tu, ci pentru ca este lipsit de experienta si nu cunoaste consecintele depasirii limitelor impuse de tine. Daca nu spui nimic, adolescentul va deduce ca nu a incalcat nicio limita, iar obraznicia si agresivitatea vor continua.

Cand copilul te supara, fa-l sa realizeze acest lucru si spune-i sa-si ceara scuze pentru greselile comise.

Solutia psihologilor: Arata-i copilului ca il consideri important si ca ii respecti parerile si ideile.

Copiii, mai ales adolescentii, au foarte mare nevoie de confirmare din partea familiei. Este important ca parintii sa le arate adolescentilor ca au un rol important in familie si ca parerile, ideile, ajutorul si sarcinile lor aduc o contributie concreta. Asadar, incurajeaza-ti copilul sa contribuie cu idei, cere-i sfatul cu privire la gestionarea anumitor situatii si probleme din gospodarie, incredinteaza-i sarcini responsabile si lauda-l cand isi ia in serios rolurile si isi duce la bun sfarsit indatoririle.

Adolescentul trebuie abordat ca o persoana egala, matura, care primeste si indeplineste responsabilitati importante si care devine din ce in ce mai autonoma.