Liber la Munca in cea mai bogata Tara din Europa, din 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

Romanii vor putea lucra fara restrictii in Elvetia, incepand de anul viitor. Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate complet in 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucratori din cele doua tari pe piata muncii.

Aflat in vizita in Romania in luna noiembrie, presedintele Confederatiei Elvetiene, Alain Berset, a afirmat ca, dupa luna mai 2019, nu va mai exista nicio restrictie pe piata muncii din Elvetia pentru cetatenii romani.

“In momentul in care Romania s-a alaturat UE a integrat si sistemul de libera circulatie a persoanelor si Elvetia are de mult timp un acord privind libera circulatie a persoanelor. In momentul aderarii, a trebuit sa luam hotararea de a largi aceasta libera circulatie si la cetatenii romani, lucru pe care l-am facut, dar in tara noastra era nevoie de un vot popular, pentru ca suntem o democratie directa si iata ca votul a fost pozitiv pentru a largi acest drept de libera circulatie intre tarile noastre.

In acest cadru si in cadrul dezbaterilor care au avut loc, discutia s-a purtat si pe tema modului in care aceasta libera circulatie avea sa fie pusa in aplicare la modul practic, astfel incat tranzitia sa se faca in modul cat mai lin posibil.

Asta explica clauzele acelea care ne-au permis ca in primii ani sa avem o selectie asupra acestui proces, clauzele care au tradus in practica angajamentul nostru politic. (…) In luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, data de la care nu va mai exista nicio diferenta si nicio restrictie”, explica atunci Berset, la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

In luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elvetian a decis sa prelungeasca clauza de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari, prevazuta in Protocolul II al Acordului UE – Elvetia privind libera circulatie a persoanelor.

Este a doua oara cand Elvetia impune restrictii pentru muncitorii din cele doua tari, dupa ridicarea lor completa in 2016, acestea fiind reintroduse in 2017, din cauza imigratiei mari din cele doua tari.
Conform Acordului din 1999 dintre Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana privind libera circulatie a persoanelor (ALCP), aplicabil si Romaniei si Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii elvetiene s-a facut in limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

Anul trecut, cand a reintrodus restrictiile pe piata muncii, partea elvetiana a aratat ca masura nu singularizeaza Romania si Bulgaria, ea fiind aplicata si in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru celelalte state membre UE.

Potrivit datelor comunicate de catre autoritatile elvetiene la acea vreme, in perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de sedere de tip „B” pentru cetatenii romani si bulgari, cifra care depaseste pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Potrivit statisticilor, salariul mediu in Elvetia este in jur de 5.500 – 6.000 de euro, in functie de industrie. Cele mai mari venituri le au angajatii din industria farmaceutica – 10.000 de franci elvetieni pe luna, urmata de asigurari, industria IT si servicii financiare, domenii in care se castiga peste 9.000 de franci pe luna.

La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe luna, HoReCa – 4.300 de franci pe luna si retail – 4.700 de franci pe luna. In constructii se castiga in jur de 5.500 de franci pe luna, iar o asistenta poate primi intre 4.000 si 6.000 de franci.

Desi salariile pot parea mari, este important de subliniat si faptul ca Elvetia are unul dintre cele mai ridicate costuri ale vietii din Europa.

In 2014, elvetienii au respins prin referendum un salariu minim la nivel national, care, daca se adopta, ar fi fost cel mai mare din lume – 22 de euro/ora. In lipsa unui salariu la nivel national, veniturile angajatilor se negociaza intre patronate si sindicate la nivel de ramura.