Guvernul a deschis automat conturi de economii pe numele fiecarui minor din Romania

Guvernul a deschis, incepand cu 1 ianuarie 2019, conturi de economii pentru fiecare minor din Romania, in care parintii pot depune bani pentru a beneficia de prima de la stat si de o dobanda anuala de 3%.

Este vorba despre circa 4,17 milioane de conturi deschise la Trezorerie, in numele tuturor copiilor din Romania.

In data de 1 decembrie 2018, Guvernul a aprobat Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.  Incepand cu 1 ianuarie 2019 programul a devenit operational, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor cu varsta pana la 18 ani, din intreaga tara putand sa depuna sume de bani in contul acestora, anunta Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).

Nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plati prin virament bancar, mandat postal sau o depunere in numerar.

Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informatiilor furnizate de Centrul National pentru Informatii Financiare.

In acest cont reprezentantii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii pot efectua plati prin virament bancar si/sau prin mandat postal prin oficiile Companiei Nationale „Posta Romana” – S.A.

De asemenea, se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritoriala a Trezoreriei Statului sector 1 in contul 46.01.02 „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”.

La sfarsitul fiecarei zile sau la primirea mandatului postal, sumele se vireaza automat in contul deschis la Trezoreria sectorului 1 pentru fiecare copil.

In cazul in care sunt incasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului, sector 1 va proceda la deschiderea manuala a contului respectiv cu conditia ca codul numeric personal al copilului pentru care s-a virat suma sa fie valid.

Eventualele sume virate in „Contul individual de economii Junior Centenar” care nu pot fi alocate contului deschis pentru fiecare copil, fie ca urmare a unui cod numeric personal eronat sau a lipsei acestuia se returneaza platitorilor.

Citeste continuarea